петък, 19 декември 2014 г.

Коледата идва. А ти плати ли своя дълг?

В навечерието на един от най-светлите празници има много за какво да си говорим. Темата е още по-обширна не за празника, а за неговата подготовка. Като цяло ми е направило впечатление, че са малко хората, които могат да си позволят пътуване, скъпи подаръци и богата трапеза наведнъж.

Истината е, че българинът се е свил в черупката си и ако гледа да пазарува хранителни стоки  ще е на промоция, ще направи полезни подаръци за многократна употреба и ако ще пътува – ще е до роднини с осигурено преспиване. В това няма нищо лошо всъщност. Даже е доказателство, че независимо всичко средностатистическият нашенец може да си подари едно доста прилично коледно прекарване.

Не са малко обаче и хората, които трябва със свити финанси да структурират празника. Предимството е, че на Бъдни вечер се пости.  По традиция се яде месо на следващия ден. Едни приятели не са в цветущо финансово положение – живеят под наем, плащат сметки и малко могат да си позволят по празниците. Миналата седмица допълнително се стреснаха, след като получиха писмо с адресант ЕОС Сървисис. На плика беше адресът и фамилия на моя приятел. Притеснил се да не би нещо в отношенията му с банката да не е наред и неусетно да се е превърнал в длъжник. В последствие видял, че собственото и презимето на документа са други и му олекнало. Сметнал, че става въпрос за предишния живущ в квартирата. Потърсил в мрежата контактите на ЕОС Сървисис и им се обадил, за да съобщи за промяната на наемателя. За жалост не бил в състояние да им даде никаква информация за въпросния длъжник, за когото било насочено съобщението, просто защото не го познавал.

По този повод в събота се разприказвахме, колко лошо е да посрещнеш празниците с вестта, че дължиш пари. Но пък е голямо облекчението да попаднеш точно на фирма като ЕОС Сървисис и ЕОС Матрикс. И дамата бяхме чували добро за нея. Работи по европейски образец, тъй като е част от немската EOS Group. Не веднъж сме чели и слушали в новинарски статии и емисии изказванията на управителя Райна Миткова-Тодорова. Нали когато става дума за длъжници и кредитори все нея търсят за коментар, тъй като е председател на Асоциацията на колекторите в България. Утешението не е голямо, но определено е едно да си имаш работа с мутри и съвсем различно с консултанти, които се стремят да намерят подходящо решение на твоя случай. Те ще се съобразят, че нямаш възможност да изплатиш цялата сума наведнъж и ще ти предложат приемливо споразумение.

Така и празниците ще са весели с питка и месо на трапезата, и тревогата по дълга ще е наполовина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар