вторник, 9 декември 2014 г.

Умеете ли да блъфирате?

В играта на живота често успяват тези, които могат да разчитат езика на тялото и да дават фалшиви знаци за заблуда на противника; казано накратко – да блъфират. Блъфирането включва в себе си техники за подвеждане при постигането на дадена цел. Най-ясният пример би бил да отидете при шефа си с молба за повишение и да го заплашите, че ако не го получите, ще напуснете. Обаче вие нямате такова намерение в действителност.

Първо трябва добре да опознаете противника си, защото ултиматумът ви може да мине при някои, но не и при други. Преценете си шансовете добре. Ако сте важен за компанията и достатъчно ценен от шефа си, блъфът ви би проработил, но това вие трябва да го знаете най-добре.

Много е важно да не издавате, че блъфирате. Трябва да сте твърди, решителни и категорични щом сте стигнали дотук. Трябва вие да държите ситуацията под контрол през цялото време, без да показвате слабост и несигурност. Това допълнително ще засили позицията ви.

Оставете си вратичка. Отново ползвам примера с повишението – преди да го поискате, направете си труда да проучите пазара на труда, да актуализирате CV-то си и да го изпратите в няколко фирми, за да видите дали ще ви се обадят за интервю. Това ще значи, че шансовете ви да си намерите бързо нова работа са големи. Вие може да нямате намерение да напуснете, но трябва да сте сигурни, че ако това все пак се случи, ще имате резервен вариант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар