сряда, 7 януари 2015 г.

За да израствате професионално, учете сходни на вашата професии

Назовете ми един човек, който не желае да получава по-висока заплата и да бъде по-добре финансово осигурен. Аз не мога... хората, които познавам, с удоволствие биха посрещнали възможността да печелят повече отколкото в момента.

За съжаление обаче само с желание нищо не се получава. Нужно е да се полагат усилия периодично, за да израстваме първо личностно и след това професионално. Какво имам предвид ли? Всеки от нас има област, в която се развива, нали така? Може да е същата, върху която сме наблягали в училище или в университета, а може и да е коренно различна. Аз например въобще не обичах да пиша, докато бях ученик, главно защото ни караха да правим литературни анализи на разни стихотворения... но в момента вписвам блога си редовно (или поне се опитвам).

Идеята ми е, че е важно да си изберем област, в която да се развиваме професионално. Ако вие вече сте я избрали, толкова по-добре. Ако не сте, замислете се по въпроса и спрете ли се върху нещо специално, не се отклонявайте от избора си. Когато се усвършенствате в тази професионална област, започнете да разширявате хоризонта си. Ако сте избрали сектора на търговията и сте научили достатъчно за успешното й организиране и осъществяване, в последствие се насочете към изучаване на професионалната бизнес комуникация и може би няма да са ви излишни познания в областта на психологията. Ако сте се ориентирали към сферата на рекламата и маркетинга, едва ли и на вас ще ви навреди да научите малко повече за социалната психология и още повече за графичния и уеб дизайн.

Да предположим и друг сценарии. Може би още по време на следването си сте започнали работа на рецепция във фитнес зала. Постепенно сте се запалили на тази тема и сте започнали да тренирате. Хрумвало ли ви е, че с още малко познания в областта можете да станете фитнес инструктор? Научете още нещо за храненето, видовете упражнения за различни типове хора и професионалната ви кариера може да поеме по съвсем друг път.

Примерите, разбира се, за много, но тук е важен принципът. Непрестанно е нужно да разширяваме хоризонта си, за да се себеусъвършенстваме. Правейки го, ставаме по-добри професионалисти, което рано или късно ще рефлектира в положителна, а вероятно и във финансова насока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар