петък, 3 май 2019 г.

Детски площадки от ново поколение


Живея в малък град в северна България. През последните години не спирам да чувам как нашият регион е особено изостанал икономически, а заплатите и възможностите за развитие са далеч под средното ниво за страната. И като цяло съм свикнала с това твърдение, не поради друга причина, а защото в голяма степен е вярно. Със сигурност условията на работа са далеч по-различни от тези в по-големите градове в България, а също така и заплащането. Но останах особено удивена, когато отидохме със съпруга ми и дъщеря ни, на гости на наши роднини в София. Времето беше хубаво и го използвахме, за да се разходим, а децата да имат възможност да поиграят на детските площадки в парка.

Аз лично останах изключително впечатлена от съоръженията, които бяха предназначени за играта на най-малките представители на нашето общество. Нови, боядисани в ярки цветове, снабдени със специални гумени плочки, за да не се нараняват децата. Прекрасни и привлекателни катерушки, които никога не съм виждала в нашия град.
Дъщеря ми си прекара изключително добре и в продължение на седмици ме питаше кога отново ще ходим до София, за да може да си поиграе на хубавите катерушки.
Запитах се какво по-различно прави Столична община, за да осигури подобен тип съоръжения за децата, на територията си. Проучвайки въпроса, намерих и точния отговор – Специализираният общински приватизационен фонд (СОПФ).
Това е агенция, чиято функция е да събира и разпределя средствата от приватизация в София. А средствата, които са придобити от приватизация, трябва да се използват за инвестиции и реализация на проекти, които подобряват облика на столичния град. Фондът е създаден през 1994-а година с решение на Столичния общински съвет. Като основния принцип, върху който се гради дейността на СОПФ, е приходите от приватизация да се използват с инвестиционни цели за конкретни проекти, без да се допуска размиването им в бюджета.
Така според последните данни, предоставени от председателя на Съвета за управление на СОПФ Орлин Алексиев, за период 2015-2019 СОПФ е отпуснал средства в размер на 94 600 000 лева, разпределени в няколко направления – образование, здравеопазване, транспорт, екология и зелени системи, социална сфера и достъпна среда, култура, спорт и младежки дейности, електронно управление, сигурност и административни сгради.
А за изграждане на нови и реновирането на вече съществуващите  детски и спортни площадки, така че да покриват европейските стандарти за качество и безопасност, са отделени 9,8 млн. лева от средствата на СОПФ, пояснява Орлин Алексиев – общински съветник за трети пореден мандат.
Четейки всичко това, нямаше как да не си помисля, че това е изключително добре структурирана местна политика, благодарение на която успяват да се предоставят значителни подобрения в определените направления.  
Още няколко общини в страната осигурявали финансиране на проектите си по този начин, което се оказва доста ползотворно.
Тъжното в конкретния случай е, че в нашето малко градче не се знае кога ще има възможността да даде такива средства за ремонтирането на детските площадки. А до тогава децата ни ще се чувстват като в Страната на чудесата всеки път когато посещаваме София и си играят на площадка, на каквато би трябвало да си играят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар