понеделник, 15 декември 2014 г.

Да мислиш извън кутията

Какво означава да мислим извън кутията и от къде идва този чудат израз. Всъщност историята за "кутията" датира още от далечната 1914 година, когато е създадена и станала изключително популярна логическа задача. По-късно - в края на 60-те на изминалия век, изразът се налага от известен математик, а метафоричното му значение се разпространява в бизнес средите.

Логическата задача се състои от визуално елементарно изображение - квадрат, за който  е казано, че е кутия, със симетрично разположени 9 точки. Условието изисква да се свържат и деветте с 4 прави непрекъснати линии. Мнозина не успяват да се справят, тъй като мислят само върху площта вътре В кутията. Онези, които визуализират без ограничения биха  могли да видят отговора без проблем. Аз ви го давам наготово ;)

Логически извън кутията, означава да преодолеете границите. Разговорно изразът започва да означава "мислене НЕ като другите" - да имате широк поглед на нещата над формата и в перспектива... с една дума да сте различни и креативни.

В бизнеса тази способност е особено търсена, тъй като се смята, че на нея се дължи прогреса в свят, в който всичко кажи-речи е измислено и на пръв поглед няма накъде повече да се разширява. Но как да мислите извън кутията? За това правило няма. Или го носите в себе си и се досещате, или не. Единствено, което аз бих ви посъветвал от собствен опит, е да се опитвате да мислите асоциативно. Когато аз правя асоциации на задачите и ги решавам не по дефолт, в повечето случаи постигам по-добри резултати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар