вторник, 25 ноември 2014 г.

Разшири културния си поглед

Какво знаеш за света? Нищо. Но като казвам нищо, имам предвид съвсем нищо. Растем в стереотипите на средата си и не можем да се измъкнем извън познатия ни свят. Малко познаваме културата и нравите на азиатците, южноамериканците или африканците. Следваме изключително само западната култура като образец и смятаме, че единствено от нея имаме какво да научим.

Това е така, тъй като сме много далеч от другите споменати. За тях мислим стереотипно, поради телевизионните предаванията и емисиите новини, които следим. Всъщност те се правят по западен образец и в най-чести случаи са манипулативни. Ако се замислите сами ще се уверите, че Африка свързвате с болести, Азия с китайските стоки, а Южна Америка с карнавала в Рио или подобно... В такъв случай колко ли интересно би ви било да гледате и разбирате някоя местна телевизионна продукция. Аз лично съм гледал корейска, ЮРС-ка и мексиканска. Сблъсках се с начин на поведение, мислене, каквито не бях си и представял. Особено впечатлен останах от корейците, южно корейците, които имат такава семейна йерархия, толкова чест, гордост и висок морал, какъвто ние днес рядко срещаме по нашите ширини.  При тях уважението между хората е издигнато на пиедестал. Ако го имаше и при нас, щяхме да сме къде-къде напред в бъдещето. Мексиканците пък са толкова топли и сърдечни хора, при това набожни, че чак драго да ти стане. По една или друга причина голяма част от населението изобилства от простовати, но сърцати мъже и жени. При тях сергийните площади са все още местата, откъдето можеш да пазаруваш. А интересното е, че сред по-заможните пластичните операции са нещо много, много разпространено. При африканците трудолюбието, нравите, изцяло културните им разбирания са коренно различни. Те живеят сякаш на друга планета, където семейната клетка е в основата на ежедневното мислене. Интересно е да проследиш отношението им към белите... малцинства.

Светът е шарен. Познатата ни частица от него е нищожна сравнение с пъстрата палитра от нрави, културни обичай, обществени порядки, които дори не можем да си представим. След като се запознаете с всичко това, ще разширите мирогледа си и сигурно ще имате отговор на въпроса защо някои страни остават в Третия свят, а други бележат прогрес. Следете новини от местни телевизии и оригинални сериали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар