сряда, 12 ноември 2014 г.

Работник или служител?

Много често сме свикнали да използваме определени думи като синоними на други. Почти не се замисляме дали всъщност те не носят някакъв различен смисъл. Един от най-добрите примери, който може да съществува, е за думите "работник" и "служител". Хората масово ги използват, визирайки едно и също нещо, което е... крайно неправилно.

За онези, които знаят отчасти и по-специлано за онези, които понятие си нямат, ще изасня защото не трябва да се наричате служители, ако работите във фирма за компютърен софтуер, например.

Като цяло понятието "работник" означава човек, нает на длъжност в дадена частна фирма или предприятие на трудов договор. В следствие на него му се трупа трудов стаж, необходим за пенсионно осигуряване. Върху заплатата му се начисляват удръжки за осигуровки.

"Служителят" пък е изпълнител на държавна служба. Той може да работи във ведомства или други отдели от държавната администрация. Не е на трудов договор, а на специално споразумение, което го причислява към държавните служители. Може да бъде самоосигуряващо се лице или не. Зависи от много други фактори.

Да се придържаме към правилната терминология е от съществено значение, както за нас, така и за близките ни и най-вече за децата ни. Младите ще се научат грешно и в резултат на това, ще общуват с хората с невярна представа. Ще се получи неприятно объркване за всички ви, ако имате работа с административен орган, който ви покани да бъдете негов служител или пък ви каже за някакви особености в служба еди-каква си, а вие не го разберете, тъй като си мислите че става въпрос за нещо различно.

Има понятия, които масово се бъркат сред хората. Но това, че масовата грешка е разпространена не е основание и за вашето незнание. Излезте от посредствеността и бъдете над другите. Не забравяйте, че всяко знание е от ваша собствена полза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар