неделя, 16 ноември 2014 г.

Прецедентът - всеки знае... или не?

Прецедент - още една думичка, за която малко знаят, а много употребяват. При това от грешно по-грешно. Намесваме тази благозвучна дума винаги, когато искаме да кажем, че сме направили нещо забележително или пък слагаме едно (без) за допълнително подсилване на значението. Е, сега вече ще изглеждаме много умни в очите на околните.

Всъщност това е си е чиста проба налучкване! Ако си изразите така пред някой разбиращ ще получите въпрос за поясняване, защото най-вероятно разбиращият няма да е разбрал какво искате да му кажете. А вие пък на свой ред ще се почувствате неловко, защото в желанието си да употребявате толкова сложни думички, всъщност ще изглеждате глупаво.

С прецедент се белязва събитие от обществена, социална или политическа значимост, което може да се изведе като юридически случаи в миналото, за който до този момент не е е имало правило за разрешаването му. След като това правило е било създадено със съдебно решение по даден казус, то влиза в сила за всички последващи случаи от подобно естество. На прецедента се позовава англо-саксонската правна система, а ние, част от континенталната, в повечето случаи - не

Затова във вашата разговорна реч много внимавайте кога ще се направите на много знаещи в какъв метафоричен смисъл ще използвате претенциозната думичка. Лично аз не веднъж съм ставал свидетел на изказвания, които правят човека да изглежда смешен в очите на останалите. Има една много хубава приказка на Марк Твен, която е добре да запомнят онези, които обичат да се самоизтъкват. Тя гласи следното - ако не знаеш нещо по-добре замълчи, за да те смятат за глупав, вместо да си отвориш устата и да разсееш всякакво съмнение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар