четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Криворазбраната демокрация

Като повечето българи и аз отдавна негодувам на това какъв провал е представителната "демокрация" у нас, а и в по-голямата част от света. Демокрация означава народовластие, а това, което се случва у нас, чрез т.н. народни представители, е абсолютно извращаване на думата. Народът няма никаква власт. Той просто си мисли, че избира управниците си, а всъщност бива манипулиран, както и в голяма степен самите избори.

Но няма как иначе да е. Народът ни е необразован, без воля, без самосъзнание и самоинициатива, за да се организира и да свърши нещо сам. Това управниците ли го направиха? Да, в някаква степен и те, чрез манипулациите си допринесоха много за този ефект, но дори още през социализма "народният ни дух" е бил сломен от тиранията на товагашните управляващи. Хората не са с представата, че те дават власт на някого, за да върши доброто за тях, а че управляващите "взимат властта" и просто крадат и мамят. И изглежда за повечето хора това не е достатъчна причина да се организират и да излязат по улиците, за да поправят грешката си.

Но най-силно болестта на обществото ни изпъкна на референдума. Огромна част от хората дори не знаеха за него, една солидна част изобщо не я интересуваше, и само едни 20% от хората (точно толкова колкото беше нужно, за да е валиден!) излязоха да гласуват - по-голямата част вероятно застаряващият електорат на БСП.

На този референдум народът ни показа, че изобщо не му пука, кой го манипулира, как, какво ще се случи с енергетиката на държавата му, какво ще се случи с парите, които плаща за данъци. Народът ни имаше правото да избира, но предпочете да не се възползва от тази невиждана досега свобода. Отговорността да се опита да проучи обективно темата, му дойде в повече.

Представителната демокрация е като една прогнила ябълка, която не помага на никого, освен на червеите, които я унищожават. Но нямаме менталния, образователния и духовен ресурс да променим нещата. Пряката демокрация у нас ще си остане завинаги химера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар