неделя, 31 януари 2016 г.

За какво да внимаваме, когато правим ремонт

Рано или късно на всеки от нас ни се налага да прави ремонти - на новото жилище, на това, в което предстои да се нанесете, на сегашния ви апартаменти или на онзи, който ще давате под наем (дай Боже последното всекиму!). От ремонтите не може да се бяга вечно нито всеки от нас може да си плати майстори да му свършат цялата работа, а дизайнери да подберат мебелировката.

Харесва ли ни, или не но ще трябва да запрятаме ръкави. Ето няколко неща, за които да внимавате, когато дойде вашият ред. Подбрал съм ги на база личния ми опит и някои припомняния от един приятел, който понастоящем е дълбоко затънал в тези води.

1. Ако правите най-основен ремонт, не си пестете работата. Ако сте свалили тапети, мазилки и т.н. сега е най-удачният момент да подмените тръбите и може би кабелите в своето жилище. Вероятно не са сменяни, откакто е построен блока/къщата и скоро време биха дали дефект. Предодвратете го своевременно вместо да берете ядове след година-две.

2. Не препречвайте пътя на светлината. Няма по-хубава от естествената светлина, така че не я спирайте. Не зидайте прозорци или тераси, освен ако не сте 100% сигурни, че го искате. Моят приятел, за когото ви споменах, даже бутн стената към едната си тераса, за да я слее с хола и да стане той по-светъл и просторен.

3. Не запушвайте сифона! Това може да ви се стори като голям куриоз, но съм напълно сериозен. Ако имате самостоятелна тоалетна и сменяте плочките там, не запушвайте сифона за отичане на водата. Направите ли го, ще трябва оттам насетне да се чисти само с мопове и парцали. Забравете да лиснете кофа с вода и да не наводните коридора.

4. Консултирайте се относно дизайна. Не говоря за професионалист, който да ви вземе пари за това, а просто да се обърнете за женско мнение към близка/приятелка/съпруга/колежка. Това правило важи с пълна сила, ако няма да живеете сам. В противен случай просто приемете, че жените имат по-естетичен поглед и ще ви насочат как да подходите.

5. Не пестете от материали. Знам, че има например плочки от по 5, 25 и 55 лв., но не се впускайте към най-евтиното. Още след първия месец ще видите някоя пукнатина и ще съжалите за избора си. Кога пак ще започнете да правите подобен ремонт, за да се поправите? Със сигурност няма да е скоро, така че не е сега моментът да си правите тънки сметки.

Знам, че има още много неща, които да добавим, но за мен тези са най-основните. Имате пълната свобода да не се съгласите с мен и да ме контрирате в коментар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар