петък, 31 октомври 2014 г.

Знаете ли защо Велинград се нарича „Велинград ”?

Колко често се замисляте за очевидните неща от живота? Хрумвало ви е например да си зададете въпроса: „Хей, защо София се нарича точно София? Защо Пловдив все още не носи името Филипопол? На кого е кръстен Велинград?

Понякога истината е точно толкова очевидна, колкото изглежда, но за да я видим, се нуждаем от малко обща култура. Чували ли сте например за жена на име Вела Пеева? Защото именно на нея е кръстен Велинград, градът на Вела, както е известен от 1946 година насам. Това е годината, в която това населено място официално възниква, такова каквото го познаваме днес. Създадено е от обединението три села: Лъджене, Каменица и Чепино.

В Каменица е родена посочената Вела Пеева, за която можете да научите повече в регионалния исторически музей на Велинград. Ще ви кажа все пак няколко факти за нея. Вела е била партизантка, отдала живота си на идеалите, в които вярва. Активна и амбициозна девойка, която в годините на Втората световна война започва да издава нелегален вестник със заглавие„Просветител“. За негово мото тя избира последните няколко реда от стихотворението „Писмо” на Никола Вапцаров. Участва в редица битки и партизански чети, а през последните две години от живота си е дори в нелегалност, почива през 1944 г. Много хора днес може би не разибрат защо Вела Пеева е посветила живота си на партизанската кауза, но едно е сигурно, жената е била силна и целеустремена. Заслужила е да кръстят град на нейно име.

Няма коментари:

Публикуване на коментар