понеделник, 6 април 2015 г.

Добрият личен коуч

Вече засегнах темата за коучинга в един предишен пост. Сега искам да я продължа, но този път ще си говорим за личен коуч с нужните професионални умения. Тази идея, като че ли, у нас не е толкова разпространена, а ползите от един такъв човек са много. Той може драстично да промени живота ви не само що се отнася до бизнес, но и до ежедневни неща като това да се чувствате добре в кожата си.

Нека си представим, че идеята за персонален коуч е узряла в главата на един млад предприемач. На какво трябва да наблегне той, за да си намери подходящ коуч? Най-вероятно първо на щателно проучване, след това и на собствения си инстинкт. Напишете си домашното, както се казва, преди да влезете в коучинг програма. Най-малкото, може да се поровите в интернет, в социалните мрежи, да прегледате някакви отзиви. Част от проучването ви може да включва да отидете на някой семинар, на който въпросният коуч ще присъства, за да го чуете в действие. Вашият личен коуч трябва да разбира от това, на което ви учи и настина да иска да ви помогне не само заради финансовата част на нещата. Между вас и него трябва да има "клик", т.е. разбирателство, разговорите ви да вървят гладко и непринудено, така че вие да не се чувствате като на изпит, а като на беседа. Не трябва да съществува напрежение между вас – добрият коуч има отлични комуникативни умения и знае как да разчупи ледовете.

Ползите от един персонален коуч са много – подобряване на уменията за взимане на решение и справяне с проблеми, придобиване на увереност, по-добро разпределяне на времето, постигане на желаните резултати по-бързо и т.н. Някои дори наричат коучовете "умножители на ресурси", защото използват техния придобит опит, за да насърчат вашето мислене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар