събота, 7 март 2015 г.

СО.ВЕ.ТО или гетото, което ражда велики личности

Годината е 1900, когато се оформя един от най-нелицеприятните квартали на южноафриканската държава. До 1963-та се превръща в най-голямото гето, където се раждат децата на чернокожи миньори и бивши роби. Това е черното средище на апартейда. Състои се от 34 малки района, което го прави най-голямата община, присъединила се към столицата на ЮАР Йоханесбурк (Йоси, както го наричат на жаргон), с население около 3,5 милиона души.

Совето всъщност не е същинското име на квартала, а абривиатура от SOut WEstern TOwnships, т. е. Югозападно гето, както го нарича Уйлям Кар през 1959 година.

Може да се каже, че това е място на контрастите. Днес в квартала се редуват както ужасяващо мизерни колиби, без почти никакви условия за живот, така и лъскави големи къщи. До мръсни и разбити улици се оформят красиви нови паркове и градини. Мисля, че именно Совето е мястото в ЮАР, което трябва да се посети от всички любопитни туристи, дошли да разгледат Йоханесбург. Именно този е кварталът, в който са родени и отрасли двамата нобелови лауреати за мир - Нелсън Мандела и Десмонд Туту. Совето е отгледало световната бокс легенда Бейби Джейк, спортиста Джомо Соно и Принцесата на Африка Ивон Чака Чака.

В Совето се намира и единственият в света Музей на апартейда. Изграждането му е осъществено чрез дарения на известни личности - актьори, певци, режисьори и други. Разположен е на 7 хектара земя или 70 декара площ. Интересно са замислени два входа, точно един до друг - вход за "бели" и за "не бели", водещи до едно и също главно помещение. Явно архитектите са решили да се подиграят с ирония на нелепостта и безсмислеността на дискриминацията.

Ако искате да придобиете малко по-ясна представа за Совето, чакаме да излезе на български и книгата на Юнас Юнасон "Неграмотното момиче, което можеше да смята" от издателство "Колибри". Героинята на романа започва пътя си точно оттам, така че читателят ще може за кратко да се потопи в същинската атмосфера на гетото на Южна Африка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар