вторник, 25 юни 2024 г.

Бягане за ентусиасти

Да бягаш е един от естествените процеси на физиката на човек. То е здраве, тонус, мускули. Така че ако искате да спортувате, това е отлично решение за начало. За да го усетите като вашето нещо, е важно да спазвате няколко основни правила и ще ви се стори песен.

Първо започнете с правилната подготовка. Това включва точните обувки, подходяща стратегия, слънцезащита и хидратация, проследяване на резултатите и тактика на бягане. 

Да тичаш не е скъп спорт. Единствената инвестиция, която е необходимо да направите, е в обувки. Запомнете, че винаги трябва да го направите с маратонки, които са специализирани за целта. За да може правилно да преразпределят тежестта и да не претоварват ставите, за да стъпвате уверено, то обувката трябва да подходяща. А ще намали рискът от травми и контузии.

След това съставете стратегия за бягане. Изберете локация, която да ви е приятна и да ви разтоварва. Това условие е важно за психическото ви здраве. Може и да я сменяте на определен период. След това задайте цел, която не е прекалена. Започнете от 1 км и постепенно вдигнете до 5 км. В началото редувайте бягане с бързо ходене. Важното е да не спирате.

За да бъде пълноценно тичането, то изберете приложение, което ще проследи усилията ви и резултатите. Гледайте за параметри като проследяване на пулс, кръвно налягане, изминати км, маршрут и т.н. Нека има и опция за символични награди и поздравления при достигане на определена цел. Такива са NRC, STRAVA, COUCH TO 5K.

Не забравяйте и да използвате слънцезащита или репелент при излизане навън. Кожата е най-големият ни орган и заслужава да е защитена. Също и чрез нея тялото диша и се терморегулира, затова я пазете и ще спомогнете за по-доброто ичане. А също и хидратирайте достатъчно.

Комбинацията от всичко това ще ви помогне да изградите правила тактика на бягане. Може да я прилагате в определени дни, но ако не се чувствате точно тогава ок, то променяте динамично. Но не се отказвайте и продължавайте. Ще видите отличните резултати.


Няма коментари:

Публикуване на коментар